Fornsvenska

Fornsvenskan är svenskan som man talade under perioden 1225-1526. Man brukar dela upp fornsvenskan i två delar: Klassisk fornsvenskan och yngre fornsvenska.



Klassisk fornsvenska  1225-1375:
Denna period var mellan 1225 till 1375. Det var under denna tid som det latinska alfabetet kom till Sverige. Man började också skriva mer och inte bara på runstenar. Till en början så skrev man bara på latin. Latin var språket som dominerade bland de lärda, så var det fram till 1700-talet.

Det älsta svenska handskrivna brev som finns är en svensk lagupptäckning. Den är skriven 1225 och det var då man började säga att fornsvenskan startade. Den enda svenska litteraturer under denna tid var de nedskrivna lagarna. Senare kom även en del religösa skrifter som också var skrivna på svenska.

Vi lånade många ord från latin och grekiskan under den här tiden. Många av orden vi lånade hade med kyrkan at göra som t.ex kyrka, präst, biskop, brev, källare och klocka. De latinska och grekiska orden vi lånade var ändå inte i närheten av mängden tyska ord. Anledningen till det är att många tyska köpmän bosatte sig i Sverige under medeltiden. Exempel på ord från tyskan är: Pengar, köpa, frukt, skomakare, släkt, dock och ganska.

Västgötalagen är den äldsta sammanhängade skriften på svenska. Det är en landskapslag för Västergötland. Den tros vara skriven av Birger Jarls. Den äldsta avskriften av denna lag skrevs ca 1280 och finns på Kungliga bibliotekets handskriftavdelning. Een av de kändaste och mest citerade raderna i Västergötalagen lyder "Sveær egho konong at taka ok sva vrækæ". Betydelsen är omdebaterad. Traditionella tolkninge innebär att svearna skulle få rätten att välja västgötarnas kung men västgötaskolan nekar till detta.

Man kan ofta se vilka bokstäver som var vilka i en text från den här tid, men det fanns fortfarande vissa saker som skiljer sig mellan nu och då. Ett t.ex är bokstaven "Þ", den uttalas som engelskans th. Man införde vokaler i många ord för att göra ordet lättare att uttala.



Yngre fornsvenska 1375-1526:
Denna period var mellan 1375 till 1526. Under denna period så finns det mer litteratur än tidigare men det var mest översättningar från andra språk. Det var mest översättningar från bibeln eller andra religösa skrifter men det kom även böcker under dessa år. En av anledningarna att det finns så mycket litteratur från den här tidsperioden är för att man började trycka böcker. År 1483 kom tysken Johann Snell till Sverige och med sig hade han tryckpressen.


Länkar:

http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5nord#Fornsvensk_tid

http://sv.wikipedia.org/wiki/Yngre_fornsvenska

http://www.algonet.se/~fransren/sprhist/klassforn.htm

http://www.algonet.se/~fransren/sprhist/eldny.htm

http://www.algonet.se/~fransren/sprhist/klassforn.htm

http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.duhaime.org/Portals/duhaime/PropertyAgent/3064/Images/42.jpg&imgrefurl=http://duhaime.org/LawMuseum/LawGallery/agentType/View/PropertyID/33.aspx&usg=__JcIm64_NWxQvou1hXWNWf_cDmUk=&h=600&w=469&sz=331&hl=sv&start=15&itbs=1&tbnid=KnVYLAlQwsy4xM:&tbnh=135&tbnw=106&prev=/images%3Fq%3DV%25C3%25A4stg%25C3%25B6talagen%26gbv%3D2%26hl%3Dsv


/Skriven av Emil Karlsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0